EKSPERDID KINNITAVAD Uue kodu ostjatel on nüüd üks mure vähem

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kuigi euribor püsib endiselt kõrge, on ühes jää sulamisega langemas ka laenude intressimarginaalid. Samuti on arendajad valmis koduostjatele tegema varasemast soodsamaid pakkumisi.

SEB eraklientide divisjoni juhi Sille Hallangi sõnul on panga statistika põhjal huvi kodulaenude vastu tõusuteel. «Võrreldes eelmise aasta sama ajaga on taotluste arv kasvanud ligi viiendiku võrra. Üks põhjus võib olla üldine ootus, et Euroopa Keskpank hakkab tänavu intressimäärasid langetama ehk klientidel on lootus soodsamale laenule,» põhjendas Hallang.

Ta nentis, et uusarenduste osakaal uutest kodulaenudest on küll paari aasta taguse olukorraga, kus see moodustas ca 30 protsenti SEB kodulaenude uusmüügist, kõrge euribori keskkonnas vähenenud, kuid panga märtsis alanud kampaaniapakkumise raames A ja B energiaklassi varadele näevad nad, et huvi energiatõhusate uusarenduste vastu on taas kasvamas.

«Keskmine uute kodulaenude marginaal on veidi langenud ning seda eelkõige konkurentsitiheda olukorra ja turuosaliste kampaaniapakkumiste tõttu,» rääkis Hallang. Ta lisas, et kõrge euribor võib, aga ei pruugi pankade intressimarginaale mõjutada ning ennekõike sõltuvad need kliendipõhisest riskist ja konkurentsiolukorrast turul.

Küsimusele, kas oodata on peatset euribori langust, vastas Hallang, et kuigi selle langust prognoositakse veel sellel aastal, ei saa see olema nii kiire, kui esialgu loodeti. «Olulisemat langustrendi on oodata aasta teises pooles ning 2024. aasta lõpuks võiks 3 kuu euribor praeguste prognooside järgi langeda 3 protsendi tasemele,» rääkis ekspert.

Arendajad köidavad koduhuviliste tähelepanu soodsate pakkumistega

Kaamos Kinnisvara juht Taimo Murer on veendunud, et koduostjate väljavaated on muutumas aastases perspektiivis varasemast märksa helgemaks. Seda toetab nii Eesti Panga värske, 26. märtsil tutvustatud majandusprognoos kui ka mitmete arendajate soodsad pakkumised.

«Kuigi kinnisvaraturul on arendajate müügimahud varasemaga võrreldes tagasihoidlikumad, on aasta algusega võrreldes näha kindlasti elavnemismärke ja huviliste kasvu. Paljud koduostjad on olnud seni äraootaval seisukohal, aga kuna laenuturul on tekkimas teatud stabiilsus, on koduostjate kartused pisut taandumas,» selgitas Murer.

Ta lisas, et kodu ost on pikaajaline ja ajas kasvav väärtus, mispärast on arendajate eesmärk pakkuda koduostjatele suuremat kindlustunnet ning pälvida erinevate lisandväärtuste ja sooduspakkumistega ostjate tähelepanu.

«Tähelepanu köitmiseks pakuvad arendajad muu hulgas tasuta parkimiskohta, panipaika või köögimööblit, mille puhul varem on pidanud ostuhinnale mitmeid tuhandeid juurde maksma. Samuti ollakse varasemast aktiivsemad märkimisväärsete allahindlustega. Ka meie pakume väga atraktiivsete hindadega koretereid Vikimõisa IV etapi arendusprojektis,» rääkis Murer.

Küsimusele, mida eelistavad eestlased uusarendusse kodu soetamisel, vastas Kaamos Kinnisvara juht, et valiku tegemisel on jätkuvalt oluline hind, kuid väga kõrgelt hinnatakse ka läbimõeldud planeeringut, arenduse madalaid püsikulusid ja parkimisvõimalusi. Rohkem kui pooled eestlased peavad korteri valikul oluliseks veel avarust ja panipaiga võimalust.

Sille Hallang lisas, et hoolimata keerulisest majanduslikust olukorrast, saab suurem osa Eesti elanikest oma laenude ja liisingute maksmisega hakkama. «Meie finantskindlustunde uuring näitab, et veerandil eestimaalastest ei ole laenu ega liisingut ja 66 protsenti tuleb praeguste kohustuste katmisega toime,» rääkis Hallang.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles